środa, 25 września 2019

K/50 Black Pear x Kalman F1 - opis krzyżówki

Prezentuję dzisiaj bardzo smaczną i słodką kompaktową hybrydę powstałą ze skrzyżowania pomidorów Black Pear i Kalman.



Matka: Black Pear
Ojciec: Kalman.

Black Pear to średnich rozmiarów czarny pomidor w kształcie gruszki.
Kalman to  pomidor czerwony, słodki,w wersji "ulepszonej" przez Kozulę. Kształt lekko wydłużonej śliwki.


OPIS:
Roślina wysoka, umiarkowanego wzrostu.
Liście regularne.
Owoce średniej wielkości do 200g.
Ilość owoców w gronie: 8-10 szt. Grona nieregularne.

Wiązanie owoców bardzo dobre na wszystkich gronach.

Krzak średniej budowy. Nadaje się do sadzenia 2 szt. rozsady przy jednym paliku.





W pokoleniu F1 krzyżówka pokazała owoce kształtu śliwki z naprawdę delikatnym przebiciem kształtu gruszki i czerwonego koloru. Miąższ zwarty, ciemnoczerwony, kolor skórki czerwony.

Pomidor bardzo smaczny, mięsisty, soczysty i zwarty zarazem. Nie poznałam jeszcze smaku Black Pear, ale doskonale znam wielokrotnie uprawianego Kalmana, i smak odziedziczony przez K/50 można właśnie skojarzyć z Kalmanem, jednak jest w nim również inna nuta...



W pełni dojrzały nie mięknie, nie jest podatny na obicia czy uszkodzenia. W niekorzystnych warunkach temperaturowych (upały) miewa skłonność do SZW. Nie ma tendencji do tworzenia zielonej piętki wokół szypułki.

Skórka średniej grubości, łatwo odchodzi od owocu.


PRZEZNACZENIE:
Z uwagi na strukturę miąższu i smak będzie idealny do bezpośredniego spożycia, a także na przeciery i sosy. Przecier ma idealnie czerwony! (nie pomarańczowy) kolor i jest esencjonalny i słodki.

Prognoza na kolejne pokolenia:
Ze względu na wczesne pokolenie F1 będą w kolejnych pokoleniach pojawiać się rozszczepienia. Pojawi się kolor czarny, dymny, amarantowy, jest szansa w każnym z tych kolorów na sakiewkę (po Black Pear) lub typową śliwkę (po Kalmanie), smak powinien pozostać bardzo dobry.

MOJA OCENA - pomidor bardzo dobry smakowo, dobrej wielkości jeśli chodzi o poręczność zastosowania jako dodatek do kanapki. Jak wiele odmian i krzyżówek nabiera idealnego smaku i soczystości leżakując kilka dni po zbiorze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz