Prezentuję dzisiaj bardzo smaczną i słodką kompaktową hybrydę powstałą ze skrzyżowania pomidorów Black Pear i Kalman.
Matka: Black Pear
Ojciec: Kalman.
Black Pear to średnich rozmiarów czarny pomidor w kształcie gruszki.
Kalman to pomidor czerwony, słodki,w wersji "ulepszonej" przez Kozulę. Kształt lekko wydłużonej śliwki.
OPIS:
Roślina wysoka, umiarkowanego wzrostu.
Liście regularne.
Owoce średniej wielkości do 200g.
Ilość owoców w gronie: 8-10 szt. Grona nieregularne.
Wiązanie owoców bardzo dobre na wszystkich gronach.
Krzak średniej budowy. Nadaje się do sadzenia 2 szt. rozsady przy jednym paliku.
W
pokoleniu F1 krzyżówka pokazała owoce kształtu śliwki z naprawdę delikatnym przebiciem kształtu gruszki i czerwonego koloru. Miąższ
zwarty, ciemnoczerwony, kolor skórki czerwony.
Pomidor bardzo smaczny, mięsisty, soczysty i zwarty zarazem. Nie poznałam jeszcze smaku Black Pear, ale doskonale znam wielokrotnie uprawianego Kalmana, i smak odziedziczony przez K/50 można właśnie skojarzyć z Kalmanem, jednak jest w nim również inna nuta...
W
pełni dojrzały nie mięknie, nie jest podatny na obicia czy
uszkodzenia. W niekorzystnych warunkach temperaturowych (upały) miewa skłonność do SZW. Nie ma tendencji do tworzenia zielonej piętki wokół szypułki.
Skórka średniej grubości, łatwo odchodzi od owocu.
PRZEZNACZENIE:
Z uwagi na strukturę miąższu i smak będzie idealny do bezpośredniego spożycia, a także na przeciery i sosy. Przecier ma idealnie czerwony! (nie pomarańczowy) kolor i jest esencjonalny i słodki.
Prognoza na kolejne pokolenia:
Ze względu na wczesne pokolenie F1 będą w kolejnych pokoleniach pojawiać się rozszczepienia. Pojawi się kolor czarny, dymny, amarantowy, jest szansa w każnym z tych kolorów na sakiewkę (po Black Pear) lub typową śliwkę (po Kalmanie), smak powinien pozostać bardzo dobry.
MOJA OCENA - pomidor bardzo dobry smakowo, dobrej wielkości
jeśli chodzi o poręczność zastosowania jako dodatek do kanapki. Jak wiele odmian i krzyżówek nabiera idealnego smaku i soczystości
leżakując kilka dni po zbiorze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz